Medvjeđi luk – maslac

U proljeće, kada je sezona medvjeđeg luka, medvjeđi luk treba što više koristiti u kuhinji. Treba ga koristiti u svježem stanju, jer tako najbolje dolaze do izražaja njegova ljekovita svojstva

Ljekovite tvari medvjeđeg luka razgrađuju se sušenjem i kuhanjem pa zato medvjeđi luk treba upotrebljavati u svježem obliku, a u kuhanu hranu se dodaje na kraju kuhanja. Budući da je sezona medvjeđeg luka kratka, treba ga u to vrijeme što više koristiti.

Maslac od medvjeđeg luka

Potrebni sastojci:
  • 60 g medvjeđeg luka
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 20 g ribanog parmezana
  • 1 žlica soka od limuna
  • sol i bijeli papar
  • muškatni oraščić
Priprema:
  1. Medvjeđi luk oprati i osušiti na kuhinjskom papiru. Medvjeđi luk sitno narezati i staviti u mikser. Dodati malo soli i sok od limuna i samljeti u finu kašu.
  2. Pomalo dodavati maslac i miješati dok smjesa ne postane kremasta. Dodati parmezan i začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  3. Maslac do upotrebe čuvati u hladnjaku.

 

.
Sve o medvjeđem luku kao i mnoge brojne recepte sa medvjeđim lukom potražite u magazinu Ljekovite biljke br.85 koji možete potražiti na svim kioscima.

.