Mesna štruca sa šunkom i povrćem

Neka jela i namirnice tradicionalno se nalaze na blagdanskom stolu, ali uvijek poslužena na isti način. Ove godine unesite promjenu u uskrsni jelovnik i obogatite ga novim okusima.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
  • 300 g mljevene junetine
  • 250 g kuhane šunke
  • 150 g dimljene pancete
  • 1 jučerašnja žemlja
  • 3 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • 30 g maslaca
  • 1 crveni luk
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 tikvica
  • 100 g šampinjona
  • 2-3 češnja češnjaka
  • nasjeckano lišće peršina
  • sol i papar
  • 4 žlice maslinovog ulja
Priprema i posluživanje:
  1. Kuhanu šunku i pancetu samljeti. Žemlju namočiti u mlijeko da omekša, ocijediti i usitniti. Crveni luk i povrće narezati na kockice. Šampinjone narezati na ploške, a češnjak sitno narezati.
  2. Crveni luk popržiti na vrućem maslacu. Dodati gljive i češnjak i kratko pirjati. Dodati povrće, začiniti solju i paprom i pirjati još nekoliko minuta. Ostaviti da se ohladi.
  3. U posudu staviti mljevenu junetinu, šunku i pancetu. Dodati žemlju, jaja, povrće i peršin. Začiniti solju i paprom i dobro promiješati.
  4. Smjesu staviti u nauljeni dugački uski kalup za pečenje i premazati preostalim uljem. Peći u pećnici oko 50 minuta na 180°C.
  5. Pečenu štrucu ostaviti da se hladi 10 minuta. Izvaditi iz kalupa, narezati na šnite i poslužiti
Sretan Uskrs i dobar tek želi vam redakcija magazina Ljekovite biljke