Posljednja izmjena 4. siječanj, 2016.

Mladi izdanci paprati

Posve mladi i sočni izdanci paprati, uvijeni u spiralu popoput puževe kućice, mogu se brati u rano proljeće i koristiti kao povrće

Posve mladi i sočni, svijetlozeleni izdanci paprati, koji su zapravo još nerazvijeni listovi, uvijeni u spiralu poput puževe kućice, mogu se koristiti u rano proljeće kao vrlo ukusno divlje povrće. Kao divlje povrće, mladi izdanci paprati mnogo se koriste u srednjoj i sjevernoj Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Aziji, naročito Japanu. Prodaju se i na tržnicama, poslužuju u restoranima, a na policama trgovina diljem svijeta mogu se naći mladi izdanci paprati u octu ili umaku od soje. Zbog mladih izdanaka, paprat se u nekim zemljama čak plantažno uzgaja, a često se uzgaja i u vrtovima

Mladi izdanci paprati odličan su izvor vitamina A i C, a vitamina C sadrže više nego većina voća i povrća. Mladi izdanci sadrže i mnogo niacina, magnezija, željeza, kalija i fosfora te dosta omega-3 masnih kiselina, vlakana i bioflavonoida koji su snažni antioksidansi. Stariji, razvijeni izdanci sadrže dosta celuloze i blago su otrovni pa se ne koriste kao divlje povrće

Specijalitet u jugoistočnoj Aziji: mladi izdanci paprati, najprije kuhani, a potom poprženi na ulju sa češnjakom

.

.

Sve o mladoj paprati te o pripremanju i upotrebi u kuhinji potražite u magazinu Ljekovite biljke za travanj koji možete potražiti na svim kioscima.

.