Posljednja izmjena 4. siječanj, 2016.

Muffini s tikvicama i bademima

Rijetko koje povrće se može pripremiti na toliko načina kao tikvica, a može se jesti i slatka i slana
Tikvice raznih boja, oblika i veličina

Kod nas su uglavnom poznate tamnozelene tikvice duguljastog oblika, nalik na krastavac, ali postoje i okrugle sorte kao i sorte drugih boja. Tikvice mogu biti i bijele, žute ili svijetlozelene boje, sa svjetlijim ili tamnijim mrljama, šarama ili prugama na kori. Posljednje vrijeme su vrlo popularne okrugle tikvice, takozvani rondini, koje su pogodne za punjenje i pečenje. Postoje i mini tikvice koje su dugačke samo 10-12 cm. Zajedničko svim tikvicama je bijelo do blijedozeleno meso s mekanim sjemenkama i blago orašasti okus sirovih plodova.

Muffini s tikvicama i bademima

Potrebni sastojci za 4-6 osoba:
  • 250 g tikvica
  • 200 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 g oguljenih badema
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • maslac za kalupe
Priprema:
  1. Tikvice oprati, osušiti, odrezati im krajeve i naribati ih. Bademe fino samljeti.
  2. U posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, mljevene bademe, cimet i sol. U drugoj posudi izmutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Pomalo dodati rastopljeni maslac, dodati tikvice i na kraju dodati brašno s bademima.
  3. Smjesu rasporediti u kalupe premazane maslacem. Peći u pećnici oko 30 minuta na 180°C dok kolači ne postanu zlatne boje.
  4. Kolače izvaditi iz pećnice i odmah ih izvaditi iz kalupa. Poslužiti kad se ohlade.