Pinca – slatki uskrsni kruh

Pinca, sirnica ili pogača je tradicionalni, slatki i okrugli uskrsni kruh koji se priprema na Veliku subotu, na uskrsno jutro nosi u crkvu na blagoslov i jede na Uskrs uz kuhanu šunku
Potrebni sastojci za kruh:
Tijesto:
  • 400 g oštrog brašna
  • 200 g glatkog brašna
  • malo soli
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 3 jaja + 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g maslaca
  • 1,5-2 dl mlijeka
Začini:
  • naribana kora naranče
  • naribana kora limuna
  • grožđice močene u rumu
  • rum ili kruškovca
Glazura:
  • 1 žumanjak
  • 1 bjelanjak
  • krupni šećer
Priprema:
  1. Kvasac smrviti u zdjelici. Dodati 1 žlicu šećera, 2 žlice oštrog brašna i 3-4 žlice toplog mlijeka i dobro izmiješati. Pokriveno ostaviti na toplom mjestu dok se kvasac udvostruči.
  2. U veliku zdjelu staviti jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer i pjenasto izmiješati. Dodati dignuti kvasac, rastopljeni maslac i toplo mlijeko. Dodati začine po želji i lagano izmješati.
  3. Oštro i glatko brašno i sol pomiješati. Brašno pomalo dodavati u smjesu od jaja i miješati mikserom dok se ne dobije čvrsto tijesto koje se odvaja od posude.
  4. Tijesto oblikovati u kuglu, staviti u namašćenu posudu i pokriveno ostaviti na toplom mjestu da se diže 2 sata ili dok se tijesto ne udvostruči.
  5. Tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini i lagano istući rukama da se istisne zrak. Od tijesta oblikovati 1 ili više okruglih kruhova. Kruh staviti na namašćeni lim i ostaviti na toplom da se diže još 2 sata.
  6. Kruh zarezati u obliku križa ili na tri dijela i premazati umućenim žumanjkom. Peći u pećnici 45-50 minuta na 180°C.
  7. Pred kraj pečenja kruh premazati umućenim bjelanjkom, posuti krupnim šećerom i peći još nekoliko minuta.
Sretan Uskrs i dobar tek želi vam redakcija magazina Ljekovite biljke