Rabarbara – neobično povrće

Listovi svih vrsta rabarbare vrlo su otrovni i ni u kom slučaju ne smiju se jesti. Jestivi su samo cvjetni pupoljci i peteljke vrtne rabarbare
Berba

Sezona rabarbare je od travnja do kraja lipnja. Rabarbara koja je van sezone dostupna na tržištu potječe iz uvoza i staklenika

Kupovanje

Kupovati samo svježe, čvrste i neoštećene peteljke. Ako su peteljke mekane, lagane i na krajevima sasušene, znači da nisu svježe. Ako na njima ima smeđih mrlja, znači da ih je oštetio mraz.
Po mogućnosti kupovati što mlađe i kraće peteljke jer su mnogo ukusnije od starijih i dužih peteljki

Pripremanje
  1. Prije upotrebe, peteljke oprati, odrezati listove i bijele krajeve, a debelim peteljkama po potrebi oguliti vlaknastu vanjsku koru. Mlade, svježe peteljke nisu vlaknaste pa ih nije potrebno guliti.
  2. Peteljke narezati na 2-3 cm dugačke komade i kuhati u malo vode zaslađene šećerom ili medom oko 10 minuta dok ne omekšaju.
  3. Kuhanu rabarbaru ocijediti i koristiti kod pripreme jela.

Rabarbaru ne kuhati niti čuvati u metalnoj posudi jer oksalna kiselina oštećuje metal i time se mijenja okus rabarbare.

Čuvanje
  • Rabarbara nema dugi rok trajanja. Brzo se isušuje i time gubi okus, težinu i čvrstoću. U hladnjaku u plastičnoj vrećici rabarbara se može čuvati najviše 7 dana.
  • Za kasniju upotrebu, rabarbaru preraditi ili zamrznuti. Prije zamrzavanja ju treba oguliti i narezati na manje komade. U zamrzivaču se može čuvati do 6 mjeseci.

 


Sve o rabarbari, oksalnoj kiselini u rabarbari te brojne kuhinjske recepte sa rabarbarom potražite u magazinu Ljekovite biljke za svibanj koji možete pronaći na svim kioscima.

.