Rižoto s vrhovima divljih šparoga

Mladi, mekani i sočni izdanci divlje šparoge mogu se jesti kuhani, u malo vode ili na pari, pirjani, prženi ili pečeni u pećnici ili na roštilju, a najčešće se jedu kuhani. Sirovi se jedu samo vrhovi izdanaka, uglavnom kao salata ili kao dodatak drugim salatama.

Rižoto s vrhovima divljih šparoga

Potrebni sastojci za 4 osobe:
  • 600 g divljih šparoga
  • 320 g riže
  • 1 crveni luk
  • 40 g maslaca
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 l povrtne juhe
  • 30 g parmezana
  • sol i papar
Priprema:
  1. Šparoge oprati i ocijediti. Tvrde donje dijelove odlomiti i baciti. Vrhove šparoga odrezati i ostaviti sa strane. Preostale mekane donje dijelove iskoristiti za pripremu guste juhe.
  2. Vrhove šparoga staviti u kipuću vodu s malo soli. Lagano kuhati 2-3 minute i ocijediti.
  3. Crveni luk sitno narezati i pržiti u posudi za kuhanje na 20 g maslaca dok ne omekša. Dodati rižu, kratko pržiti te preliti bijelim vinom. Kad vino ispari, rižu zakuhati, podlijevajući je pomalo s vrućom juhom. Začiniti solju i paprom i kuhati oko 15 minuta da riža bude al dente. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja dodati vrhove šparoga.
  4. U rižoto umiješati naribani parmezan i preostali maslac tako da postane kremast. Poklopljeno ostaviti da odstoji nekoliko minuta i odmah poslužiti.

 

Gusta juha od divljih šparoga

Potrebni sastojci za 4 osobe:
  • mekani donji dijelovi šparoga preostali od rižota
  • 1,2 l mesne juhe
  • 60 g pšenične krupice
  • 30 g ribanog parmezana
  • 25 g maslaca
  • sol
Priprema:
  1. Šparoge staviti u kipuću vodu s malo soli. Lagano kuhati 8-10 minuta, ocijediti i usitniti u mikseru.
  2. Juhu zakuhati, umiješati krupicu i kuhati 8-10 minuta. Dodati šparoge i lagano kuhati još 2-3 minute. Začiniti solju, maslacem i parmezanom. Gustu juhu poslužiti toplu.

Na koji način upotrebljavati divlje šparoge u kuhilji pročitajte na http://www.ljekovite-biljke.hr/bilje-u-kuhinji/divlja-sparoga-u-kuhinji/