Gastritis

Upalu sluznice želuca ili gastritis najčešće uzrokuje prevelika količina solne kiseline u želucu, a koja nastaje zbog poremećaja rada žlijezda u sluznici želuca i povećanog izlučivanja želučanog soka

Unutarnja strana želuca prekrivena je sluznicom u kojoj se nalazi oko 35 milijuna žlijezda. Žlijezde u sluznici želuca izlučuju bistru, bezbojnu tekućinu kiselog okusa tj. želučani sok, a dnevno ga izluče oko 1,5 litru. Želučani sok, između ostalog, sadrži enzime i solnu kiselinu, te svojim enzimima, uz pomoć solne kiseline, omogućava razgradnju i probavu hrane.

Upala sluznice želuca ili upala želuca (katar želuca, gastritis) jedna je od najčešćih bolesti suvremenog čovjeka. Upalu sluznice najčešće uzrokuje prevelika količina solne kiseline u želucu, a koja nastaje zbog poremećaja rada žlijezda u sluznici želuca i povećanog izlučivanja želučanog soka. Do poremećaja rada žlijezda i upale sluznice želuca najčešće dolazi zbog nepravilne prehrane tj. uzimanja nekvalitetne, preobilne, teško probavljive i nedovoljno sažvakane hrane.

Upala želuca može biti i posljedica bolesti nekih unutarnjih organa, živaca, duševnih bolesti itd. Osim toga, dokazano je da uzrujanost, nemir, strah, i neuroza pospješuju izlučivanje želučanog soka i uzrokuju neurozu želuca, a što također može uzrokovati upalu sluznice želuca ili gastritis.

Simptomi gastritisa

Mnogi ljudi pate od upale želuca, ali ne započinju pravodobno liječenje ove teške bolesti koja se ponekad dugo vremena ne zamjećuje. Kad se bolest razvije, bolesnici se najčešće tuže na neugodan pritisak u području želuca i na osjećaj da im je želudac pun. Kod nekih se javljaju gađenje i mučnina, te pritisak i bolovi u leđima. Kod mnogih bolesnika od upale želuca pojavljuje se i štucanje s kiselim okusom, a nedostatak apetita također može biti znak upale sluznice želuca.

Kod upale želuca, bolesnici su često neraspoloženi, živčani, nemaju volje za rad, često zijevaju. Neki bolesnici ujutro, na prazan želudac, osjećaju bolove i mučninu u želucu, a što nestaje odmah poslije uzimanja hrane. Kod upale koja traje kratko vrijeme tj. kod akutne upale sluznice želuca često se, osim gađenja i mučnine, javlja i povraćanje, a kod osjetljivih osoba mogu se javiti glavobolje, slabost, pa čak i povišena tjelesna temperatura.

Liječenje gastritisa

U narodnoj medicini neke ljekovite biljke odavno se upotrebljavaju za liječenje upale želuca, a priznala ih je i službena medicina. Ali, kako bi liječenje biljem bilo djelotvorno, treba primijeniti i pravilnu, dijetalnu prehranu. Posebno treba odrediti prehranu kad postoji višak želučane kiseline (hiperaciditet) ili manjak želučane kiseline (hipaciditet), te kod zatvora, proljeva, nadutosti i povraćanja.

Kod akutne upale sluznice želuca dijetalna hrana se uzima kako bi se spriječilo podraživanje želuca i povećano izlučivanje želučanog soka, a kod kronične upale kako bi se blago pospiješilo izlučivanje želučanog soka. Općenito, kod upale sluznice želuca ili gastritisa hrana se mora uzimati meka, u polutekućem stanju i umjereno topla, te uz umjerenu količinu kuhinjske soli. Hranu treba uzimati često, svaka 2-3 sata, ali u manjim količinama. Kod viška želučanog soka tj. solne kiseline, uzimanjem male količine hrane odmah se veže slobodna solna kiselina u želucu i želudac se previše ne opterećuje hranom. Kod manjka želučanog soka, već mala količina hrane dostatna je da potakne rad želuca i istodobno pospješi blago izlučivanje želučanog soka.

Biljke koje pomažu kod gastritisa
  • Stolisnik (Achillea millefolium)-Eterično ulje u cvijetovima i listovima stolisnika smiruje grčeve i dezinficira upaljenu sluznicu želuca.
  • Crvena djetelina (Trifolium pratense)-Cvjetovi crvene djeteline smatraju se dobrim sredstvom protiv upale sluznice želuca.
  • Lopuh (Petasites hybridus)-Listovi i korijen lopuha umiruju grčeve i ublažavaju bolove kod upale sluznice želuca.
  • Plućnjak (Pulmonaria officinalis)-Cvjetovi i listovi plućnjaka zaštićuju upaljenu sluznicu želuca.
  • Orah (Juglans regia)-Listovi oraha i zeleni, nezreli plodovi oraha sadrže tanine i eterično ulje koje smiruje podraženu i upaljenu sluznicu želuca.
  • Paprena metvica (Mentha piperita)-Listovi paprene metvice smiruju podražaj na povraćanje i mučninu kod upale sluznice želuca.
  • Malina (Rubus idaeus)-Listovi maline obnavljaju sluznicu želuca kod upale sluznice želuca.
  • Podbjel (Tussilago farfara)-Listovi i cvjetovi podbjela zaštićuju podraženu i upaljenu sluznicu želuca.
Kućna apoteka
SOK OD KUPUSA (Brassica oleracea)

Sok od svježih listova zelenog kupusa smanjuje bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca i izlučivanje solne kiseline, te zaštićuje sluznicu od štetnog djelovanja prevelike količine solne kiseline. Tijekom 4-5 tjedana treba uzimati 2-3 puta na dan po 2 dl svježeg soka od kupusa.

SOK OD KRUMPIRA (Solanum tuberosum)

Svježi sok od krumpira odlično je sredstvo kod mnogih bolesti želuca, a posebno kod upale sluznice želuca i povećane količine solne kiseline u želucu. Tko ne može piti tijekom 3-4 tjedana po 1 dl svježeg soka dnevno, može sok umiješati u već kuhanu juhu ili pomiješati sa sokom od svježe mrkve.

MARMELADA OD TRNINE

Marmelada od plodova trnine (Prunus spinosa) pospješuje apetit i izlučivanje želučanog soka, te pomaže kod upale sluznice želuca uzrokovane manjkom solne kiseline u želucu.

  • 2 kg trnine
  • 500 g šećera
  • 3 dl bijelog vina
  • 1,5 dl vode

Plodove trnine oprati, preliti hladnom vodom te ostaviti da odstoje preko noći. Sljedeći dan plodove ocijediti, preliti mješavinom vina i vode, te kuhati dok ne omekšaju. Plodove trnine propasirati, umiješati šećer te lagano kuhati 20-25 minuta ili dok se marmelada ne zgusne. Vruću marmeladu uliti u zagrijane sterilizirane staklenke, dobro zatvoriti te uzimati 2-3 puta na dan po 1 žlicu.

ČAJNA MJEŠAVINA
  • 1 žlica čajne mješavine
  • 3 dl kipuće vode
  • 1 žličica meda

Usitnjeno suho bilje, po osobnom odabiru, pomiješati u jednakom omjeru. 1 žlicu čajne mješavine preliti sa kipućom vodom te pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti medom te uzimati 2-3 puta na dan, pola prije, a pola poslije jela.