Kako si pomoći kod osteoporoze

Osteoporoza je bolest gdje dolazi do smanjenja gustoće u kostima, smanjenja kalcija kao osnovnog elementa koji daje čvrstoću kostima. Znači dolazi do smanjenja čvrstoče kostiju. Bolest nema specijalno izraženih simptoma te se obično ustanovi pri prijelomu kostiju.
Gotovo svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze, a postoje mnogi čimbenici koji mogu pridonijeti obolijevanju kao što su nizak rast, neuravnotežen menstrualni ciklus, anoreksija, fluoriranje vode, alkoholizam i pušenje.
I muškarci mogu oboljeti od osteoporoze, a najčešći je uzrok alkoholizam, a potaknuti je može i gubitak testosterona.
Kako bi se spriječila i pravodobno liječila, preporučuje se ići na liječničke preglede kojima liječnik može ocijeniti navike pacijenta, moguće smetnje ili pojavu osteoporoze u obitelji, mi vam donosimo nekoliko odličnih pripravaka kojima si možete dodatno pomoći kod kuće.

Maslo s mlijekom

  • maslo
  • mlijeko

Priprema masla
Svježi maslac rastopiti na slaboj vatri bez miješanja i lagano kuhati 20-30 minuta ili dok se na površini ne pojavi pjena. Rastopljeni maslac maknuti s vatre i pomoću žlice obrati pjenu s površine. Pažljivo procijediti kroz fino sito obloženo gazom kako bi se odvojila preostala pjena i mliječne tvari koje su se nakupile na dnu posude. Tako pročišćeni maslac tj. maslo čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj ili keramičkoj posudi na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.

1 žličicu masla otopiti u 2 dl vrućeg mlijeka. Mlijeko s maslom uzimati 2 puta na dan, ujutro i navečer.

Čaj od koprive, preslice i gospinog plašta

  • 30 g preslice
  • 20 g listova koprive
  • 20 g gospinog plašta
  • 2,5 dl kipuće vode

Usitnjeno suho bilje pomiješati. 1 žličicu čajne mješavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 15-20 minuta i procijediti. Uzimati tijekom 4 tjedna 3 puta na dan po 1 šalicu čaja, a nakon toga redovno uzimati po 1-2 šalice čaja na dan.

Medovina od djeteline lucerne

  • 250 g listova lucerne
  • 1 dl destilirane vode
  • 2 kg livadskog meda

Usitnjnene suhe listove lucerne preliti destiliranom vodom, zakipiti i lagano kuhati 1 sat. Ostaviti da se rashladi, procijediti te umiješati u med. Uzimati 3 puta na dan po 2-3 velike žlice, nakon jela.

Vino od kamilice, kičice i pelina sa narančom

  • 1/2 naranče s korom
  • 3 žlice kamilice
  • 1 žlica kičice
  • 1 žličica pelina
  • 1 l bijelog vina

Naranču dobro oprati i sitno narezati. Usitnjenu suhu kamilicu, kičicu, pelin i narezanu naranču staviti u staklenku i preliti vinom. Dobro promiješati i staklenku dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 10 dana, uz povremeno protresanje, vino procijediti. Uzimati 1-2 puta na dan po 1 likersku čašicu vina, malo-pomalo u gutljajima.