Kiseli med s hrenom protiv bronhitisa i astme

U narodnoj medicini hren se od davnina koristi kao sredstvo za jačanje organizma i liječenje gotovo nepreglednog broja bolesti. Nakon što se otkrilo njegovo snažno antibiotsko djelovanje slično penicilinu, kao i sposobnost obnavljanja korisnih bakterija u crijevima, hren je pobudio zanimanje i službene medicine.

Dokazano je da hren dezinficira , smiruje kašalj, pospješuje iskašljavanje te pomaže kod prehlade, gripe, grlobolje, upale sinusa, bronhitisa, astme i upale pluća.

Iako nadasve ljekovita biljka, hren u prevelikim količinama može biti štetan. Zbog oštrih tvari koje sadrži, a koje nadražuju kožu i sluznicu, prevelike količine hrena mogu uzrokovati nadražaj bubrega, želuca i crijeva.

Kiseli med s hrenom

Potrebni sastojci:
  • 4-5 žlica naribanog hrena
  • 2,dl jabučnog octa
  • med
Priprema i konzumacija:

Svježe naribani hren preliti jabučnim octom, zakuhati i lagano kuhati dok hren ne omekša.
Ocat procijediti, dodati jednaku količinu meda i ponovo zakuhati. Lagano kuhati dok se smjesa ne zgusne, a potom umiješati hren.
Kašu uliti u staklenku, dobro zatvoriti i pohraniti u hladnjak. Uzimati ujutro i navečer po jednu žlicu.

Kako hrenom liječiti bubrežne kamence pročitajte na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/vino-od-hrena-razbija-bubrezne-kamence/, a sve o bronhitisu na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/bronhitis/