Med sa ljekovitim biljem

Sam med je cijenjeno i najčešće upotrebljavano ljekovito sredstvo, ali njegovo ljekovito djelovanje možemo barem udvostručiti dodavanjem odabranog ljekovitog bilja

Kao najbolji oblik ugljikohidrata koji tijelo može vrlo lako primati, med je još u biblijska vremena bio poznat kao ljekovita hrana. Osim toga, med je bio poznat kao vrlo djelotvorno sredstvo za liječenje mnogih bolesti te kao ljekovito sredstvo vrlo brzog djelovanja. Drugo staro iskustvo kaže da pčelinji med pojačava djelovanje drugih biljnih lijekova, te da dodavanjem ljekovitog bilja njegovo ljekovito djelovanje može barem udvostručiti. Tako su već stari Grci, Rimljani i Egipćani upotrebljavali npr. med sa stolisnikom kao sredstvo za jačanje, med s lavandom za dezinfekciju rana, med s anisom i komoračem za bolju probavu itd. Zbog toga što općenito lijekovi pomiješani s medom djeluju mnogo brže i jače, u prvom redu biljni lijekovi i lijekovi protiv bolesti dišnih organa, sirupi protiv kašlja gotovo uvijek se pripremaju s medom.

Iako prema podrijetlu postoje dvije vrste meda, cvjetni i šumski med, cvjetni med je mnogo ukusniji. Osim toga, cvjetni med je i mnogo ljekovitiji jer u njemu prevladava nektar cvjetova ljekovitih biljaka. Ako u takav, već sam po sebi vrlo ljekoviti med, dodamo mirisne i aromatične cvjetove i listove, te sjemenke, koru ili korijenje odabranih ljekovitih biljaka, dobit ćemo biljni med koji možemo koristiti za liječenje određenih zdravstvenih tegoba. Biljni med možemo napraviti na dva načina: močenjem bilja u vodi ili močenjem bilja u medu, a možemo ga upotrebljavati čak i kao sladilo npr. u biljnom čaju.

Dobar biljni dodatak medu
 • GLAVOBOLJA I MIGRENA – Lavanda, timijan, komorač
 • BOLESTI DIŠNIH ORGANA – Anis, kadulja, komorač, stolisnik, timijan, mravinac, bor
 • NEPRAVILAN RAD SRCA – Kim, kopar, timijan, lavanda
 • NEUREDNA PROBAVA – Anis, kim, komorač, korijandar, metvica, stolisnik, timijan
 • GRČEVI I NEUROZA ŽELUCA – Vanilija, kim, metvica, ružmarin, lavanda, kadulja, hren, češnjak
 • ČIR NA ŽELUCU – Timijan, pelin, ružmarin
 • UPALA ŽUČNOG MJEHURA – Metvica, kadulja, ružmarin, timijan, pelin, kim, gorušica
 • BUBREŽNI KAMENCI – Pelin, peršin, celer, timijan, ružmarin, kadulja
 • NEUROZA, NEMIR I NESANICA – Metvica, kadulja, ružmarin, lavanda, timijan
Biljni med
 1. 3-4 žlice usitnjenog suhog bilja po osobnom odabiru preliti sa 5 dl hladne vode, zakipiti i pokriveno lagano kuhati 15-20 minuta. Smjesu maknuti s vatre, malo ohladiti i procijediti.
 2. U još toplu tekućinu umiješati 5 dl meda, a po želji i 1-2 žličice mljevenog suhog bilja. Nemojte dodavati čvrste biljne dijelove kao što su sjemenke i kora, već samo nježne cvjetove i listove.
 3. Biljni med čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj staklenki. Med uzimati po potrebi 2-4 puta na dan po 1 žlicu, te potrošiti u roku 3 mjeseca.
“Prirodni” biljni med

2 šake suhog bilja zgnječiti drvenom kuhačom. Dodati 5 dl meda i lagano zagrijavati dok se med ne otopi, ali paziti da med ne zakuha. Med s biljem ostaviti da odstoji oko 1 sat, a potom med procijediti. Bilje baciti, a med čuvati u hermetički zatvorenoj staklenki.