Medeno vino od soka breze

Breza cvate od travnja do svibnja i u to vrijeme obiluje ljekovitim biljnim sokom. Sok breze ima pomalo kiselkasti okus pa su ga još stari Rimljani koristili kao osvježavajući napitak koji istovremeno čisti organizam od štetnih i otrovnih tvari. Danas se zna da sok breze čisti krv, potiče rad svih žlijezda s unutarnjim lučenjem i tako pomaže prije svega protiv reume, artritisa i gihta te bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenaca. Od soka se najčešće priprema medeno vino, ali može se uzimati i nerazrijeđeni sok, ali u malim količinama – najviše 3-4 žlice soka na dan.

Medeno vino od soka breze

Potrebni sastojci:
  • 2 l soka breze
  • 2 kg meda
  • 1 l bijelog vina
Priprema i konzumacija:

U deblu mlade breze izbušiti 4-5 cm duboku rupu, u rupu staviti cjevčicu i ostaviti da sok kaplje u staklenku. Kad u staklenki bude dovoljno soka, cjevčicu izvaditi, a rupu zatvoriti plutenim ili drvenim čepom.
U sok breze odmah umiješati med. Miješati dok se med ne rastopi, a potom dodati vino.
Medeno vino čuvati u hladnjaku. Uzimati 3 puta na dan po 1 likersku čašicu vina dok se ne potroši sva količina.

 


Još puno kratkih recepata i savjeta o liječenju biljem, biljnoj kozmetici, uzgoju bilja te zdravoj prehrani potražite u magazinu Ljekovite biljke http://www.ljekovite-biljke.hr/arhiva/ljekovite-biljke-broj-84-ozujak-2015/, koji možete naći na svim kioscima…

.