Mlijeko i čaj od kurkume protiv gripe i prehlade

Kurkuma je stara i u azijskim zemljama, posebno Indiji, omiljena začinska i ljekovita biljka. Spominje se u zapisima na sanskrtu, bila je simbol plodnosti, upotrebljavala se u tradicionalnoj medicini mnogih azijskih naroda, a u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se više od 3000 godina.

Čaj ili mlijeko od kurkume, zaslađeni šećerom ili medom, pomažu protiv kašlja, grlobolje, prehlade, gripe, kroničnog alergijskog rinitisa, bronhitisa i astme. A mlijeko od kurkume dokazano pomaže i protiv visoke temperature.

Mlijeko od kurkume
  • 1 žličica kurkume
  • 2,5 dl kipućeg mlijeka

Mljevenu kurkumu umiješati u kipuće mlijeko. Pokriveno ostaviti da odstoji 5-10 minuta i procijediti.
Uzimati 2-3 puta na dan.

Čaj od kurkume
  • 1 žličica kurkume
  • 2,5 dl kipuće vode

Mljevenu kurkumu preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 5-10 minuta i procijediti.
Uzimati 2-3 puta na dan.

Upozorenje
Kurkuma sadrži eterično ulje pa treba izbjegavati uzimanje prevelikih količina kurkume kao začina ili lijeka. Velike količine kurkume mogu nadražiti želudac i uzrokovati mučninu. Uzimanje ljekovitih pripravaka od kurkume ne preporuča se trudnicama kao ni istovremeno s lijekovima za sprječavanje grušanja krvi.

Sve o kurkumi i za što sve je kurkuma odličan lijek pročitajte na http://www.ljekovite-biljke.hr/ljekovite-biljke/kurkuma-najljekovitiji-zacin-na-svijetu/, kako napraviti zlatno mlijeko od kurkume na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/zlatno-mlijeko/, a kako napraviti tinkturu na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/tinktura-od-kurkume-protiv-nadutosti/