Reumatoidni artritis

Obzirom da je uzrok nastanka reumatoidnog artritisa nepoznat, medicina još uvijek ne zna kako ga izliječiti. Zbog toga se liječenje reumatoidnog artritisa sastoji ponajprije u ublažavanju boli i smirivanju upalnog procesa, a kako bi se usporilo napredovanje bolesti i oštećenje kostiju zglobova, te što više očuvala njihova pokretljivost

Reumatoidni artritis (Arthritis rheumatoides) je kronična, upalna bolest vezivnog tkiva, a najčešće zglobova. Iako kod reumatoidnog artritisa može biti zahvaćeno vezivno tkivo čitavog organizma, upala najčešće zahvaća jedan ili nekoliko zglobova. Najčešće su zahvaćeni mali zglobovi šaka i stopala, te zglobovi ramena, laktova, koljena i gležnjeva, a upala uzrokuje bol, oticanje, zakočenost i deformaciju, te manjeviše smanjenu pokretljivost zglobova.

Iako reumatoidni artritis može zahvatiti sve dobne skupine, najčešće se javlja u dobi između 30. i 40. godine života, a učestalost oboljelosti raste sa starenjem. Žene oboljevaju 3-4 puta češće nego muškarci, a oboljeti mogu i djeca i starci. Podjednako obolijevaju svi društveni slojevi, a veću mogućnost da obole imaju oni u čijoj obitelji je već netko bolovao od reumatoidnog artritisa.

Znakovi reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis najčešće počinje malo-pomalo, gotovo neprimjetno. Javljaju se općeniti znakovi bolesti kao što su umor, znojenje, gubitak apetita i tjelesne težine, slabokrvnost, neodređeni bolovi u rukama i nogama, a ponekad i malo povišena tjelesna temperatura. Takvi, općeniti znakovi reumatoidnog artritisa, osim što su slični znakovima prehlade ili gripe, mogu trajati godinama. Nakon toga, pojavljuju se prvi pravi znakovi upale zglobova. Prsti ruku i nogu postaju hladniji i kroz njih prolaze trnci, a prsti su ujutro zakočeni. Prije nego što se prsti razgibaju, svakodnevna jutarnja zakočenost prstiju traje najmanje pola sata do jedan sat. Osim toga, javljaju se i bolovi, u početku gotovo uvijek u malim zglobovima obiju šaka i/ili stopala, a poslije i u drugim zglobovima. Bol je u početku izazvana pritiskom na zglob ili pokretom zglobova, a kasnije se javlja i u mirovanju.

Uz jutarnju zakočenost i bol, ubrzo se pojavljuju i vidljivi znakovi reumatoidnog artritisa, a to je otečenost zglobova. Otekline se javljaju na zglobovima na obje strane tijela, a simetričnost oteklina obilježje je reumatoidnog artritisa. Osim toga, upala može zahvatiti i krvne žile, te uzrokovati pojavu reumatoidnih čvorića tj. zadebljanja ispod kože, a koja se najčešće javljaju iznad vrhova kostiju. Čvorići mogu biti veličine graška ili malo veći, a najčešće su bezbolni. Ponekad čak oteknu limfni čvorovi, jetra i slezena. Početak bolesti može biti i burniji, a potom malopomalo dolazi do smirivanja bolesti. Međutim, promjene na zglobovima ne nestaju potpuno, već brži ili sporije, stalno napreduju.

U daljnjem tijeku bolesti promjene na zglobovima postaju sve veće, reumatoidni artritis zahvaća sve veći broj zglobova, a može doći i do iskrivljenosti i iščašenja zglobova. Osim toga, vrlo često se upala proširi te zahvati i mišiće. Mišići, čija je pokretljivost zbog upale smanjena ili potpuno onemogućena, tijekom vremena oslabe i zakržljaju. Ako je upalom zahvaćen velik broj zglobova i mišića, bolesnik postaje teški invalid, vrlo ograničenih mogućnosti kretanja.

Liječenje reumatoidnog artritisa

Obzirom da je uzrok nastanka reumatoidnog artritisa nepoznat, medicina još uvijek ne zna kako ga izliječiti. Zbog nemogućnosti liječenja pravog uzroka bolesti, liječe se samo neke njezine popratne tegobe. Zbog toga je liječenje reumatoidnog artritisa dugotrajno, a ishod liječenja samo djelomičan i vrlo skroman.

Liječenje reumatoidnog artritisa sastoji se ponajprije u ublažavanju boli i smirivanju upalnog procesa, a kako bi se usporilo napredovanje bolesti i oštećenje kostiju zglobova, te što više očuvala njihova pokretljivost. Kako još ne postoji odgovarajući lijek niti način liječenja, reumatoidni artritis najčešće se liječi različitim lijekovima protiv bolova i upala. Osim toga, za liječenje i ublažavanje popratnih tegoba reumatoidnog artritisa primjenjuje se i fizikalna terapija u obliku elektroterapije, toplinske ili helioterapije, vodene ili hidroterapije, gimnastike, masaže itd. Obzirom da je reumatoidni artritis kronična bolest, a čija prognoza općenito nije povoljna i koja je mnoge bolesnike učinila manje-više invalidima, redovita i trajna primjena fizikalne terapije izuzetno je važna u liječenju.

Osim službene medicine, i narodna medicina oduvijek pokušava spriječiti i liječiti zakočenost i smanjenu pokretljivost zglobova, te otečenost i bolove u zglobovima. U narodnoj medicini upotrebljavaju su različiti i vrlo djelotvorni ljekoviti biljni pripravci, a koji ne uzrokuju nikakve štetne nuspojave. Kako bi upotreba biljnih pripravaka bila djelotvorna, najvažnije je poznavati pravi uzrok i podrijetlo zdravstvenih tegoba. Osim toga, i narodna medicina oboljelima od reumatoidnog artritisa preporuča boraviti što više na suncu i svježem zraku, umjerenu tjelesnu aktivnost, vježbe koje ne opterećuju zglobove te pravilnu prehranu.

Kućna apoteka
OBLOG OD KUKURUZNE KRUPICE
  • kukuruzna krupica
  • jabučni ocat
  • med

Kukuruznu krupicu umiješati u vrući jabučni ocat, dodati malo meda te umiješati u glatku smjesa. Vruću smjesu u debelom sloju staviti kao oblog na bolne i otečene zglobove, omotati pamučnom, a preko toga vunenom tkaninom, te ostaviti preko noći.

OBLOG OD KRUMPIRA I SVJEŽEG SIRA
  • krumpir
  • svježi sir
  • maslinovo ulje

Krumpir skuhati, oguliti i propasirati. U krumpir dodati svježi sir i maslinovo ulje, te umiješati u glatku smjesu. Vruću smjesu u debelom sloju staviti kao oblog na bolne zglobove, omotati pamučnom, a preko toga vunenom tkaninom, te ostaviti preko noći.

VINO OD RUŽMARINA
  • 100 g listova ružmarina
  • 1 l crnog vina

Usitnjene suhe listove ružmarina preliti crnim vinom i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 10-15 dana, uz povremeno protresanje, vino procijediti. Vinom od ružmarina lagano masirati bolesne zglobove 2-3 puta na dan po 10-15 minuta. Nakon svakog masiranja, pamučnu tkaninu umočiti u vino, lagano ocijediti, držati kao oblog dok se tkanina ne osuši, a potom zglobove oprati mlakom vodom.

MAST OD IGLICA BORA
  • 2 žlice iglica bora
  • 100 g pilećeg loja

Osušene iglice bora sitno narezati, umiješati u rastopljeni pileći loj te lagano zagrijavati 5-10 minuta. Nakon što odstoji 10-15 minuta, tekućinu procijediti te ostaviti da se hladi. Mast od iglica bora 2-3 puta na dan masažom nanijeti na bolne zglobove. Nakon 20-30 minuta zglobove oprati mlakom vodom, namazati maslinovim uljem te omotati pamučnom tkaninom.