Tinktura od kurkume protiv nadutosti

Najvažnija ljekovita tvar u podanku kurkume su kurkuminoidi, skupina fenolnih kiselina za koje je ustanovljeno da imaju snažno protuupalno, antibakterijsko, antioksidantsko te antimutacijsko i antitumorsko djelovanje.

U ljekovite svrhe koristi se podanak kurkume kao prašak, tinktura, mliječni ili vodeni oparak ili jednostavno kao začin. Iako je kurkuma najdjelotvornija kao samostalni začin, njezina ljekovita svojstva nisu zanemariva ni u začinskim mješavinama.
Kurkuma je korisna za ljude koji se osjećaju umorni nakon konzumiranja obroka ili imaju problema s plinovima i nadutosti. Bez obzira kako se kurkuma konzumira, ona je korisna za probavni sustav i jetru.

Tinktura od kurkume
Potrebni sastojci:

  • 60 g kurkume
  • 2 dl 70%-tnog alkohola
  • 1 dl destilirane vode

Priprema i konzumacija:
Mljevenu kurkumu staviti u staklenku i preliti alkoholom i destiliranom vodom. Staklenku zatvoriti i dobro protresti. Nakon što odstoji 7 dana, uz povremeno protresanje, tekućinu procijediti. Uzimati 2-3 puta na dan po 1 žličicu tinkture u 1 dl vode.

Upozorenje
Kurkuma sadrži eterično ulje pa treba izbjegavati uzimanje prevelikih količina kurkume kao začina ili lijeka. Velike količine kurkume mogu nadražiti želudac i uzrokovati mučninu. Uzimanje ljekovitih pripravaka od kurkume ne preporuča se trudnicama kao ni istovremeno s lijekovima za sprječavanje grušanja krvi.

Sve o kurkumi i za što sve je kurkuma odličan lijek pročitajte na http://www.ljekovite-biljke.hr/ljekovite-biljke/kurkuma-najljekovitiji-zacin-na-svijetu/, kako napraviti zlatno mlijeko od kurkume na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/zlatno-mlijeko/, a kako čaj i mlijeko od kurkume snižavaju visoku temperaturu na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/mlijeko-i-caj-od-kurkume-protiv-gripe-i-prehlade/