Tinktura od mladih izbojaka smreke

Mladi, svijetlozeleni izbojci smreke, koji se u proljeće javljaju na vrhovima grana, sadrže čak pet puta više vitamina C nego limun i naranča. Izbojci sadrže i eterično ulje i smolu pa su vrlo učinkoviti protiv mnogih zdravstvenih tegoba, prije svega bolesti dišnih organa
.
Smreka smiruje kašalj, olakšava iskašljavanje i pomaže protiv grlobolje, prehlade, gripe, hunjavice, sinusitisa, bronhitisa, astme i upale pluća.
.

Tinktura od izbojaka smreke

Potrebni sastojci:
  • 50-60 g izbojaka smreke
  • 2 dl 70%-tnog alkohola
  • 1 dl destilirane vode
Priprema i kozumacija:

Usitnjene svježe izbojke smreke staviti u staklenku i preliti alkoholom i destiliranom vodom. Staklenku zatvoriti i dobro protresti. Nakon što odstoji 3 tjedna na toplom mjestu, uz povremeno protresanje, tekućinu procijediti u staklenku. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati 2-3 puta na dan po 1 žličicu tinkture s malo vode. Ili, tinkturu koristiti za dezinfekciju kože i za masažu.
.

Izbojke smreke brati od travnja do lipnja, a kasnije, od lipnja do kolovoza, mogu se brati mlade iglice i koristiti na isti način.

 

.
Sve pripravke od mladih, proljetnih izbojaka smreke, ljekovitu primjenu, sirup, med, čaj, potražite u magazinu Ljekovite biljke za travanj koji možete potražiti na svim kioscima.