Ulje i balzam od čilija protiv bolova

Ulje i balzam od čilija odlični su pripravci protiv bolova u kostima, mišićima i zglobovima, a najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuju bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom. Ulje od čilija dodatno se može koristiti za psorijazu i herpes na način da njime mažemo upaljena i inficirana mjesta.

Ulje od čilija

Kapsaicin se u ulju ne otapa tako dobro kao u alkoholu, ali ipak je dovoljno topiv da ulju da ljutinu. Zbog toga i ulje od čilija može biti vrlo ljuto.

Potrebni sastojci:
  • 20 g čili paprike
  • 2 dl biljnog ulja
Priprema i konzumacija:

Usitnjeni suhi čili staviti u staklenku i preliti uljem. Staklenku dobro zatvoriti, ostaviti 30 minuta u kipućoj vodi, a potom staviti na toplo mjesto. Nakon što odstoji 2-3 tjedna, uz povremeno protresanje, ulje procijediti u tamnu bočicu.
2-3 puta na dan uljem namazati bolesni dio tijela. Prije mazanja uljem, dobro je kožu oprati čajem od kamilice i dobro osušiti.

Balzam od čilija

Balzam od čilija poboljšava cirkulaciju krvi i tako ublažava bolove. Eterično ulje ružmarina ima slično djelovanje, ali mnogo djelotvornije prodire u kožu pa dodatno pojačava analgetičko djelovanje kapsaicina.

Potrebni sastojci:
  • 30 ml ulja čilija
  • 2 g pčelinjeg voska
  • 20 kapi eteričnog ulja ružmarina
Priprema i konzumacija:

Otopiti pčelinji vosak. Ulje od čilija zagrijati i polako umiješati u vosak. Nastaviti miješati dok se krema ne ohladi i ne zgusne. Tada umiješati eterično ulje ružmarina.
Balzam staviti u posudicu. 2-3 puta na dan uljem namazati bolesni dio tijela.

Brzi lijek protiv prehlade pogledajte na http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/brzi-lijek-protiv-prehlade/