Vino od hrena razbija bubrežne kamence

Hren je od davnina cijenjen kao ljekovita biljka. Stari Egipćani su ga poznavali još 1500 godina prije krista, a stari Grci koristili su hren protiv bolova u leđima i kao afrodizijak. Iz toga doba potječe izreka:”Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”

Hren pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, dezinficira mokraćni mjehur i mokraćne kanale, te pomaže kod vodene bolesti kao i bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenca.

Iako nadasve ljekovita biljka, hren u prevelikim količinama može biti štetan. Zbog oštrih tvari koje sadrži, a koje nadražuju kožu i sluznicu, prevelike količine hrena mogu uzrokovati nadražaj bubrega, želuca i crijeva.

Vino od hrena

Potrebni sastojci:
  • 1 žlica naribanog hrena
  • 1 čaša bijelog vina
Priprema i konzumacija:

Svježe naribani hren staviti u čašu, preliti vinom i pokriveno ostaviti da odstoji 8-10 sati ili preko noći. Ujutro vino procijediti i popiti na prazan želudac. Vino uzimati 10 dana, a nakon pauze od 7 dana, kuru ponoviti.
-Vino od hrena pomaže da se zajedno s mokraćom izbace i manji bubrežni kamenci koji mogu proći kroz mokraćni kanal.

Ukoliko ne podnosite vino i hren na prazan želudac ili vam se ne da pripremati i cijediti hren svaki dan možete pokušati sa tinkturom od hrena

Tinktura od hrena

Potrebni sastojci:
  • 40 g korijena hrena
  • 2 dl 70%-tnog alkohola
Priprema:

Svježe naribani korijen hrena staviti u staklenku, preliti alkoholom i staklenku dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 8-10 dana, uz povremeno protresanje, tekućinu procijediti u tamnu bočicu. Uzimati 2 puta na dan, ujutro i navečer, poslije jela, po 30 kapi tinkture u malo vode ili na kocki šećera.

A kako pomoću hrena izliječiti bronhitis i astmu pročitajte na
http://www.ljekovite-biljke.hr/lijecenje/kiseli-med-s-hrenom-protiv-bronhitisa-i-astme/