Bademovo biljno mlijeko

Biljno mlijeko zapravo nije mlijeko već hranjiv i lako probavljiv napitak koji se dobiva od sjemenki, orašastih plodova ili žitarica. Sadrži vrlo malo masti, bogato je vlaknima, ne sadrži laktozu i ima manje kalorija od kravljeg mlijeka – a u kuhinji se koristi na isti način

Bademovo mlijeko

Potrebni sastojci:
  • 150 g oguljenih badema
  • 1 l hladne ili kipuće vode
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • vanilija i/ili cimet u prahu
Priprema:
  1. Bademe zdrobiti, preliti hladnom vodom i ostaviti u hladnjaku preko noći. Ili, bademe preliti kipućom vodom i ostaviti 2-3 sata dok se smjesa ne ohladi.
  2. Bademe s malo vode staviti u mikser. Dodati med ili javorov sirup i miješati dok se ne dobije fina kaša. Dodati preostalu vodu i dobro izmiješati.
  3. Nakon što odstoji 30-40 minuta, mlijeko procijediti kroz cjediljku obloženu vlažnom gustom gazom. Mlijeko po želji začiniti vanilijom i/ili cimetom.
Bademovo mlijeko se može davati i dojenčadi, jer više od 90% dojenčadi bademovo mlijeko podnosi bolje od kravljeg mlijeka.

Sve o biljnom mlijeku, te o ostalim vrstama biljnog mlijeka potražite u magazinu Ljekovite biljke broj 84 – http://www.ljekovite-biljke.hr/arhiva/ljekovite-biljke-broj-84-ozujak-2015/