Zašto je kelj zdrav?

Kelj ( Brassica oleracea var.sabauda ) je zeleno zeljasto povrće iz porodice kupušnjača kojoj pripada i kupus. Kelj je zapravo varijetet kupusa, uzgojen od kupusa još u 18. stoljeću u Belgiji, a lako se prepoznaje po naboranim listovima i tamnozelenoj boji. Kao tipično zimsko povrće i veoma hranjivo zeleno povrće, kelj se posljednjih godina sve više popularizira kao povrće koje štiti od raka.

Kelj se ne naziva slučajno kraljem kupušnjača. Bogat je vlaknima, vitamina C sadrži gotovo kao i naranča i limun, a za razliku od ostalih kupušnjača, vrlo rijetko uzrokuje nadutost
  • Kao i sve kupušnjače, i kelj sadrži glukozinolate, spojeve koji jačaju imunološki sustav i imaju antikancerogeno djelovanje.
  • Zbog visokog udjela vlakana,kelj regulira probavu i tjelesnu težinu, potiče metabolizam, čisti organizam, smanjuje razinu kolesterola i masnoća u krvi i tako štiti srce i krvne žile.
  • Zbog visokog udjela vitamina C koji je snažan antioksidans, a kojeg sadrži gotovo kao i naranča i limun, kelj jača imunološki sustav i povećava otpornost prema infekcijama i bolestima.
  • Zbog visokog udjela vitamina K koji je važan za stvaranje zdravih kostiju, sprječavanje osteoporoze i zgrušavanje krvi, kelj se kao hrana preporuča prije svega djeci u razvoju, ženama u menopauzi i osobama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi.
  • Zbog visokog udjela kalija, a malo natrija, kelj potiče rad bubrega i odstranjivanje otpadnih tvari iz tijela, snižava krvni tlak i povoljno djeluje na dijabetičare stimuliranjem proizvodnje inzulina.
Samo jedna porcija od 300 g kelja pokriva dnevne potrebe za vitaminom C kod odraslih osoba. Budući da se vitamin C gubi kuhanjem, kelj je najbolje jesti sirov kao salatu

 


Sve o kelju u kuhinji, nutritivnoj vrijednosti, berbi, kupovanju, čuvanju, te izvrsne recepte za jela sa keljom pročitajte u magazinu Ljekovite biljke br 84 http://www.ljekovite-biljke.hr/arhiva/ljekovite-biljke-broj-84-ozujak-2015/, koji možete potražiti na svim kioscima…

.