Uzgoj tomatila

Tomatillo potječe iz Meksika i Gvatemale, a u Latinskoj Americi je i danas jedna od osnovnih povrtnica i neizostavni sastojak mnogih meksičkih jela. Kod nas je još uvijek manje poznata biljka, premda uspijeva i u našem podneblju i uzgaja se na isti način kao i rajčica

Položaj – Topao, sunčan do polusjenovit, zaštićen od jakog vjetra.

Tlo – Hranjivo, duboko i rahlo, vlažno i dobro propusno vrtno tlo.

Razmnožavanje – Sjemenom u ožujku ili početkom travnja. Mogu se kupiti i gotove sadnice.

Sijanje pod staklo – Sjeme posijati u sandučiće, prekriti 1 cm debelim slojem zemlje i dobro zaliti. Pokriti plastičnim ili staklenim pokrovom kako bi se ubrzalo klijanje. Kada klijanci razviju prve prave listove, slabije biljčice ukloniti, a jače presaditi u zasebne posudice. Držati na svijetlom i umjereno toplom mjestu, najbolje na prozorskoj dasci, kako se sadnice ne bi previše izdužile.

Presađivanje – Mlade biljke presaditi na otvoreno u svibnju, kada prođe opasnost od kasnih mrazova i zemlja se zagrije. Posaditi na razmak od 80 cm.

Biljka nije samooplodna pa za oprašivanje i zametanje plodova treba posaditi barem dvije biljke.

Vrijeme cvatnje – Cijelo ljeto.

Njega – Tomatillo može rasti i bez potpornog štapa jer uglavnom naraste do 60-70 cm. Međutim, potporanj je ipak potreban zbog bujnog rasta u širinu odnosno privezivanja razgranate stabljike. Za razliku od rajčice, zaperke tomatilla ne uklanjati jer na njima se razvijaju cvjetovi i plodovi.

Zalijevanje – Redovito zalijevati, naročito ljeti. Zemlja mora stalno biti vlažna, ali ne mokra jer u mokrom tlu dolazi do truleži cvata i pucanja plodova.

Dohranjivanje – Svakih 10-15 dana dohraniti tekućim gnojivom za rajčicu.

Malčiranje – Preporuča se tlo oko biljaka pokriti plastičnom folijom ili slamom da plodovi koji su jako nisko ne dođu u dodir s tlom.

Bolesti i štetnici – Tomatillo je otporna biljka koju rijetko napadaju bolesti i štetnici.

BERBA
Berba počinje u kolovozu i traje do kasne jeseni. Plodove brati kada dozore i postanu sjajnožute, žutozelene, crvene ili tamnoljubičaste boje, ovisno o sorti, a mjehurasta čaška se raspukne i postane papirnata. Jedna biljka može dati i preko 100 plodova.

ČUVANJE
Tomatillo se ne može dugo čuvati. Umotani u novinski papir, plodovi se mogu čuvati na hladnom mjestu ili u hladnjaku do 2 tjedna. Tomatillo se može zamrznuti, ali prije zamrzavanja ga treba oguliti i prokuhati 5 minuta u kipućoj vodi.

Sve o tomatilu pročitajte u našem magazinu za ožujak http://www.ljekovite-biljke.hr/arhiva/ljekovite-biljke-broj-84-ozujak-2015/ , koji možete potražiti na svim kioscima.